50000 километра с Форд Фокус

За малко по малко от четири години нашият Форд Фокус (първо поколение, регистрация 2005 г.), навърши 50000 километра. Това е доста кръгъл километраж и (заедно с заснемането му в движение), реших да отчета какво ни е струвал и какви грижи е изисквал за толкова време. Напълно в духа на 100’000-километровите тестове на AutoBild но в половин версия.

Накратко ето разходите за да изкарате 50 хиляди километра (в лева без разходите по лизинга):

Бензин (А95)    7,810.38 лв
Застраховки    4,673.19 лв
Паркинг    2,035.00 лв
Части и аксесоари    1,280.60 лв
Сервиз и обслужване    986.41 лв
Автомивка    974.89 лв
Регистрация    294.00 лв
Данъци    269.22 лв
    
Общо    18,423.69 лв

Сега с малко подробности:

Spritmonitor.de
Средния разход е 8.1 л/100км като е мерен по метода пълно-пълно, който е и най-точният. Общо 7,810.38 лв. Нямам статистика за разликите в карането по магистрали спрямо градското , нито в зимно/лятно, климатик/без. Но все пак:
Разходът е от 5.94 л/100км до 10.73 л/100км. най-ниският е за каране по нормални пътища (даже с климатик), а най високият е зимен градски разход. Зимата разходът не е падал под 7 л/100км, а в града – под 8.2 л/100км.
Обикновено в града е около 8.5 до 9.7 л/100км зимата и между 8.2 и 9.5 л/100км лятото (считано според това с какви гуми съм). Лятото почти винаги климатикът е включен.

Застраховките (4,673.19 лв) са каско в Алианц (задължителни за трите години лизинг) и гражданска отговорност в Булстрад. Основната сума естествено е за каското.

Паркинг (2,035.00 лв) е ползван платен (50 лева на месец) за повече от три години. Останалите са различни паркинг такси, вкл. синя зона.

Разходите за части и аксесоари (1,280.60 лв) са:
Комплект зимни гуми Dunlop – 606 лева. Летните са още тези, с които колата си дойде от магазина.
Вериги за сняг – 140 лева.
Багажник за велосипеди – 88 лева.
Водна помпа – 323 лева (вкл. труд) – единствената повреда по колата.
Сменени части, непокрити от застраховката:
тас изпаднал заради дупка на Цариградско шосе (не ми се спираше да го издирвам в най лявата лента с риск за живота, но в Мото Пфое нов ми струваше 33 лева)
лайсна на вратата (открадната в Търново, нова беше 69 лева).
Останалите са дребни разходи (антифриз, течност за чистачки)

Сервиз и обслужване (986.41 лв), включват годишните прегледи в Мото Пфое (между 130 и 303 лева с включени сменените масла и други дребни разходи). Тези прегледи са задължителни за периода на лизинга. Останалото са смяна на гуми, два пъти годишно и единственият ми годишен преглед (задължителния по закон за нови коли на третата година).

Разходите за автомивка (974.89 лв) са доста високи поради чистите софийски улици. Включват поне по едно пране на седалки годишно, а в момента цената на пълно миене на автомивката, която ползвам е 22 лева (вътрешно и външно с бакшиша). Често ползвам мивката на самообслужване на OMV (3 до 5 лева на ходене). Имам и две пастирания (едно ръчно и едно машинно – 170 лева).

Разходите за регистрация (294.00 лв) и данъци (269.22 лв) са самообясними. Данъците (4 годишни винетки са включени) са очевидно най-малкият разход (коя нормална европейска държава е така?) и май няма защо да се оплаквам от състоянието на пътищата при това положение.

Престои в сервиз:
Колата никога не е спирала на пътя и няма случаи да не е била на собствен ход (с изключение на един изтощен акумулатор, поради забравена лампа в купето). Престоите в сервиз са:

 • Смяна на аларма – два пъти по два дни. Гаранционен ремонт от Мото Пфое на алармата, която те слагат (някаква българска е, не ползват фабрични на Форд)
 • Смяна на водна помпа (капеше от едно уплътнение, без колата да спре на пътя). Един ден в сервиз и 323 лева, самата помпа я имаха на склад
 • Бояджийски работи (покрити от каското), два пъти в годината. Одрасквано е какво ли не – двете брони, три от вратите, двете страничи огледала, два от калниците. Всеки път Алианц праща колата в Мото Пфое без възражения. Там колата се бави три до пет дни (което прави разходи за алтернативен транспорт). В момента за боя чакат задна броня и калник, но чакам да натрупам други драскотини, преди да отида в сервиза.
 • Годишни прегледи в Мото Пфое (три, по един на година). По два-три часа на преглед.
 • Заваряване на пластина придържаща ауспуховата тръба (откъртена някъде по добрите пътища) – 15 минути в кварталното сервизче

В момента имам за ремонт дребни неща, които изчакват следващия годишен преглед – движението нагоре-надолу на лявото огледало и отварянето на багажника от купето. Други повреди за този период няма никакви. Колата не тропа в купето и вози меко засега.

В заключение – за този период (46 месеца), колата е излязла по 394 лева на месец ако ползваме проста средна. Лизингът е отделно. Доволни сме и считаме форда за добра покупка.

Ако ви се чете още, съседните публикации са:

« || »

Или пробвайте тези:

Ако написаното ви е харесало, абонирайте се:

Абонирайте се като кликнете на иконата

30 мнения по „50000 километра с Форд Фокус

 1. Много е малък данъкът – какъв е двигателят? Аз вчера платих общо 450 лв – 280 стари задължения и 170 за 2009 за 1600 кубиков двигател 110 к.с.

 2. Моята също има катализатор – на 5 години е :) – явно мощността има значение, доколкото знам прагът е 100 к.с.

 3. offtopic: абе не смяташ ли че е малко опасно да снимаш при 90 km/h :)

 4. Независимо, че колата е на лизинг всички разходи се прехвърлят на лизингополучателя – поне при мен беше така.

 5. Интересни данни. Само се чудя как си имал нерви цели 5 години да събираш всички данни, бележки и т.н. :)

 6. Винетка, каско и гражданска – да, аз си ги плащам.

  Но данъка на колата го плаща при мен лизингодателят. И глобите от камерите по кръстовищата;-)
  Явно зависи от различните фирми

 7. Данъкът ти го пишат във фактурата за лизинга. Те го плащат на държавата (ако все още са собственици), но после естествено ти го фактурират.
  А колкото до събирането на бележки, не ги събирам – Quicken-a ми води подробно счетоводство от почти 10 години – имам всеки разход до най-малки детайли и с голяма точност.

 8. И аз съм към Алианц, досега 2 пъти ми се е налагало да оправям одрасквания, и действително съм много доволен от обслужването.

 9. Да де, то ясно че не си ги събирал 5 години и после да събереш 7 хиляди касови бележки, но пак – при всяко зареждане – пазиш бележката и показанията на одометъра, докато ги въведеш в quicken-a. Пак и е занимавка. :)

 10. За зарежданията, на помощ идва http://www.spritmonitor.de (виж малката иконка с разхода).
  Но да – на всяко зареждане запазвам бележката и си записвам колко е бил километража, после го слагам на spritmonitor

 11. Ха супер, когато вече ме питат защо не искам автомобил, ще им давам тази статия ;-) Много е показателна

 12. Защо бе човек? 400 лева са прилична цена за свободата, която дава. Ако живеех в град със сносен градски транспорт, алеи за велосипедисти, свестни таксита и прочее, щеше да е доста, но не живея в такъв…

 13. Я сега да сметнем малко :

  18 000/ 50 000 = 0.36ст/км .

  като добавим и цената на самата кола (която не мисля, че е под 18 000) , получаваме 72ст/км.

  Че то е по-евтино да се вози човек с такси.

  Не се заяждам , аз съм в същото положение, даже и по-зле – при мен цената надхвърля 1 лв/км. Ама както казват – кеф цена няма.

  И последно – много харчи тоя дребосък , на мен стария форд харчеше 8/100 , а си беше голяма кола , да не говорим и че сегашния двутонен дзвер също харчи 8/100 , но нафта.

 14. Но не забравяй, че в момента колата струва нещо все още :)

  За разхода, това е реален разход. Тези с разход от към 5, до 7 и нещо на градско… на газ, просто послъгват :)

 15. Здравеи Михаил,

  поздравления за положения труд за отчитането на разходите за колата. Следвайки твоя пример се регистрирах в http://www.spritmotor.de . Имам въпрос-не иска да ми сметне разхода, пък нали за това е този сайт :)))Дали съм направил нещо както не трябва…..Дай съвет,ако не ти представлява трудност….

  Благодаря предварително!!!!

  Кирил

 16. Смята разхода само между два пълни резервоара. Иначе математически не е възможно. Бъди сигурен че зареждаш до горе и си избрал правилната иконка (пълен резервоар)

 17. Много здрав, хубав и красив автомобил. Всички мои приятели които са взели Фокус са много доволни.

 18. Здравейте, коя версия на Quicken ползвате? От доста време събирам касовите бележки от всичко, но обработването е доста трудно. Съответно засега само ги сортирам по месеци и след това по вид стоки – такси, храна и др.

  Преди време карах Форд Фиеста 1.1. Убеден съм че дори с пътуване до Пловдив с такси, сметката ми е по-добра. Вие имате дете, което малко усложнява ползването на такси.

 19. На Quicken 9 съм в момента, но го ползвам от 4 или пет.
  Но той не е подходящ според мен за масово въвеждане, аз всеки ден си пиша всички разходи (не само автомобилните) вътре.
  И така много години… Не е за всеки.
  Някой мобилни платформи (Min Mobile и Palm) имат Pocket Quicken и аз много го харесвах, защото пишех директно в момента на плащането и после синхронизирах.
  Иначе има вероятност да се забрави някой разход, докато се седне на компютър.

 20. Да, относно старите бележки – няма да ги вкарвам аз или поне не наведнъж. Благодаря.

  Относно колата – бихте ли коментирали мнението ми. Искам да допълня – ако колата е стара се чупи в пъти по-често, ако е нова и се плаща лизинг. Сметката е уравновесена, но в полза на новата – не губите време за ремонт.

 21. Ами ние предпочетохме да платим повече, но да нямаме неприятности.
  Но със сигурност е по-скъпо – освен самата цена (или лизинг) и каското и годишните прегледи са по-скъпи – горе си ги пише.

 22. Михаиле, ти ме уплаши. По всичко личи , че ти стигат парите, но ги харчиш с широки пръсти. С голф 2 за последните 7 години съм похарчил под 16 хил. лв. Преминати на бензин над 90 000км. Ремонтите са съизмерими по брой и стойност с твоите. Колата е била редовно поддържана. От три месеца съм с фокус 1,6. Първо засичане на среден разход 6,4. по метода на пълния резервоар. Желая ти по-ниски раходи в следващите године , ако не плащаш автокаско.

 23. под 7 е разходът само извън града при спокойно каране. А този Фокус е основно каран в града, там под 9 е трудно. Зависи и от климатика.
  На ремонт съм ходил само веднъж, останалото е годишното обслужване, там няма мърдане и е скъпо. След като изтече лизинга, може и в по-евтини сервизи.

 24. И аз така си водих счетоводство в продължение на 4 години за Фокус 2, 1.6 дизел 109 коня.
  Само дето пробегът за 4 години беше 240 хил км. За дизел изхарчих толкова колкото за закупуване на колата, около 30 хил лева. И средният ми разход е около 5.4 на сто. Като аз дори се опитвах да сравнявам различните бензиностанции като ги сменях на 20 хил км. Изводът е, че няма разлика в разхода между ОМВ, Шел, Петрол, Лукойл, Еко и няма разлика между обикновен дизел и Ви-пауър или Премиум дизел.
  Иначе чудесен избор на автомобил, аз за 240 хил км съм имал само проблем с тръбата между интеркулера и турбото и модулът за рециркулация на изгорелите газове. Нищо друго не се е разваляло.

 25. За да направиш толкова километри, си карал главно извън града – обратното на мен. Структурата на разходите и на разхода на гориво е много различна при такава употреба.

 26. Първо да поднеса поздравленията си за хубавия блог, както и за чудесната и подробна статия. Имам същия автомобил – Форд Фокус 1, 1.4 бензин, производство 1999 на малко под 180 000 км. Колата е прекрасна, купих я на старо и извадих голям късмет. Искам да отбележа, че я карах без проблем 7 000 км. след като я купих преди да сменя маслото и ремъците! Като цяло не ми е създавала особено големи проблеми. Михаил, бих искал все пак да ти дам малко инфо какво може да очакваш завбъдеще. Само не мога да бъда толкова конкретен колкото тебе.

  При мен на около 110 хил. км. се изхаби съединителя. Монтьорите в сервиза (частен, не е на Мото-Пфое) казаха, че феродовото покритие на притисквателния диск е по-тънко от това на други автомобили. За това може да се очаква по-честа смяна на съединителя. За съжаление не си спомням колко струваше смяната и новият комплект(беше преди 5 години).

  Единствената сериозна авария, беше скъсването на жилата между скоростния лост и предавателната кутия. След свалянето на скъсаните жила, се видя, че са опирали в нещо (не знам в какво, защото не присъствах при демонтажа и не питах монтьорите) – бяха силно протрити в единия край. Новите жила, които купих от Мото-Пфое пък се оказаха малко по-дълги и, въпреки че няма никакви проблеми с превключването на предавките, след поставяне на предавка лостът не стои на едно място, а леко се движи в ляво-дясно.

  Много важно е да се знае, че на този тип двигатели при смяна на свещите задължително трябва да се сменят и кабелите. Иначе кабелите се напукват и ми се наложи повторна смяна на свещите и на релето, което излезна скъпичко. Иначе двигателят щади свещите и те могат да карат до 50-60 хил. км. без смяна. Когато за първи път смених свещите на 130 000 км. колата беше все още със заводските си свещи. „Могат“ разбира се не значи, че „трябва“ ;-).
  Това е – всичко друго с тази кола е сипваш и караш. Не смятам да я сменям докато съвсем не издъхне, но за сега няма такива признаци!

  Успешна година и много приятни моменти.