Нети

След като преди време Владизнайко беше писал за няколко метода за борба с носните проблеми (синузит, а и обикновен запушен нос), а се хванах да намеря едно Нети (не тази на Дони, а това).

Как действа нетито е обяснено чудесно на тази страница. Аз не съм нито виждал, нито мога да си представя как се случват методите за напреднали, описани там, но метод 1 (който съм описал надолу) е много лесен за овладяване. Важно е да се знае, че чрез промивката се почистват не само носните пътища, през които водата тече, а и (иначе „задънените“ и често запушени) синуси, чрез гравитацията (от наведената глава) и ефекта на Вентури. А и от първо лице мога да потвърдя ползите от употребата – отпушен нос, улеснено дишане, спокоен сън… На гореспоменатият сайт има и по професионално изследване, относно ползите от промивката

Но мога да кажа, че самото нети тук се намира много трудно. Няколко месеца обикаляне по индийските магазини ме убедиха, че те и хабер си нямат какво е нетито. Накрая след неуспешен опит за поръчка по интернет, отново с помощта на Влади, се насочих към познатите йога-практикуващи и по-точно тези, които посещават определено място за това – yoga108.info.

Така от там се сдобих с едно отлично изглеждащо порцеланово нети. Проблемът, за мен, с него е очевидната чупливост (сега поръчвам второ за бекъп) и (поне според мен) по-трудното поддържане на хигиена с порцелановото. По-професионално сравнение на нетитата, можете да намерите на този линк. Там препоръчват ползването на нети от неръждаема стомана, и то по-голямо (за да не се налага да презареждате по средата на процедурата (което е голяма досада). А и може да се носи на път. Ако някой открие къде се продава нещо такова, нека каже.

И сега за процедурата – първо и най-важно – не е неприятно! Макар че определено изглежда странно, всъщност не е. Може да стане неприятно само ако се задавите/удавите, което може да стане ако забравите да дишате през устата. Също горното може да доведе и на проникване на вода към ушите (през евстахиевите тръби), което е неприятно, болезнено и потенциално може да доведе до инфекции. Но ако изпълнявате нещата правилно (аз се научих да практикувам без грешка само след няколко опита), няма да имате проблеми.
А и още нещо – не е неприятно само ако спазвате точно указанията. Ако всичко се изпълни правилно, изобщо не чувствате водата, която тече през носа ви – температурата е като на кръвния поток, а солеността – също. А – ето я и рецептата:

1. Пълните нетито с 240 ml топла (на пипане) вода.
(Note: в началото се притеснявах от инфекции и се опитвах да преварявам водата (което е неудобно, защото трудно уцелвате температурата) или да ползвам бутилирана изворна вода (също проблемно заради температурата, а в добавка и скъпо и пак неудобно – харчите по литър вода на ден). След малко разследвания в интернет и четене се оказа, че никъде не се препоръчва специално преваряване и може да се ползва чешмяна вода.

2. Слагате в нетито половин чаена лъжичка сол (препоръчва се нейодирана, но ако няма…). Препоръчвам ви да ползвате мерителна лъжичка, чаената лъжичка е мерна единица за обем, а не ползваната в реалността за разбъркване на кафето. Няма нужда да се правите на герои и да слагате повече сол – няма да помогне, а може да увреди лигавицата на носа ви (освен че ще е неприятно).

3. Разбърквате усърдно за няколко секунди.

4. Навеждате главата (вижте снимката и филмчето по-долу), пъхате отвора на нетито в носа, дишате през устата (много е важно това да го спазите :) и… водата магически потича. Естествено това го правите над мивката.

5. Чакате. да се изпразнят 240 ml вода през носа отнема минута-две. После повтаряте с още една доза в другата ноздра.

Ето го и на филмче (и пълен размер):

И накрая малко практически съвети:

Ако носът ви е много, много запушен (както е моят обикновено), водата не тече, а едва капе или даже може напълно да спре. Това да не ви отказва! Вкарвайте водата през запушената ноздра и издухвайте носа. И така няколко пъти. С постоянство (може и да ви отнеме десетина минути) ще стане. В краен случай веднъж съм прибягвал и до Африн-а за да отпуша проклетата ноздра.

Друга причина за това да не тече вода може да бъде просто факта че сте притиснали отвора на нетито към вътрешната страна на ноздрата (на мен се случваше често в началото). Просто разместете леко и се старайте чучурчето да сочи право към ноздрата ви, а не под ъгъл (сравнително лесно постижимо ако сте пред огледалото в банята). Проверете и дали все пак сте натиснали достатъчно и водата не изтича направо обратно :) Също така не ползвайте студена вода, защото ще блокирате носните кухини допълнително.

Ако пък ви щипе в носа, то ползвате или твърде топла или твърде солена вода. Внимавайте в рецептата. Възможно и да ползвате замърсена вода. Макар че ползването на чешмяна вода не е противопоказно, не я ползвайте ако не бихте я пили. Също така бъдете сигурни, че самото нети е чисто (това с керамичното нети не чак толкова лесно).

Това е, приятно дишане!

За да не ви измъчвам със собствена снимка :) съм  ползвал такава на blog.phaseonesurf.com.

Ако ви се чете още, съседните публикации са:

« || »

Или пробвайте тези:

Ако написаното ви е харесало, абонирайте се:

Абонирайте се като кликнете на иконата

5 мнения по „Нети

  1. От най- ранна възраст се лекувам по този феноменален начин. Фантастична работа! Баща ми, който беше професор по УНГ, направо се хващаше за главата. Толкова ефикасен метод е това и за медиците ни напълно необясним…

  2. Не бих казал че е чак толкова научно необясним, но със сигурност е изненадващо ефикасен и още по изненадващо не е съпроводен с никакви неприятни усещания.

  3. Преди много години неуспешно лекувах синузита си. Години наред. Никой не успя да ме излекува.

    Заех се сам с лечението си и, прилагайки Нети, се изцерих за нула време. Трайно и безболезнено.

    Спомням си, че познати професори дори ме представиха в Медицинска академия като някакво медицинско чудо. Чудото се нарича, разбира се, Аюрведа.

  4. а да знаете нещо което да има ефект върху носоглъката? :)