Как се прави рекламация в Технополис

 По-подробно „упътване“ как да търсите правата си, когато са ви продали дефектна стока има на тази страница

Винаги съм четял с удоволствие блога на Ирина Марудина, сред които има полезни неща, като например това. Такива неща ме стимулират да си търся правата и ето, че ми се отдаде случай.

 

Наскоро (е вече преди месец), купих 10 DL DVD-та от световнонеивестната марка SKY от Технополис. Е ако малко сте си имали вземане-даване със записване на двуслойни дискове, ще знаете, че покупката си е рискована. Е, дисковете не се записваха. Нито на моите две, нито на още няколко записвачки, на които ги пробвах. Различни компютри, различни програми, различно всичко. Явно – дисковете са боклук.

Е, цената им беше жалките 25 лева и нямаше да си направя труда, но имах път към магазина и ги взех с мен. Ще се прави рекламация.

В Технополис на околовръстното има специално гише „Рекламации“ (явно не е необичайно, което ме радва, хората явно си търсят правата). Там след малко чакане се появява господин Денислав Недялков и аз му излагам случая – купени 10 диска, нито един не се записва.

Неговите отговори:

1. „Нямате право на рекламация“
2. „Технологичен риск, сигурно проблема си е във вас“
3. „Вие си носите риска“

Аз не се съгласих с нито едно от тези неща и настоях. Той обаче се държа грубо и отказа даже да впише оплакването ми в дневника за рекламациите. На моята реплика че нарушава поне два пъти закона и ще подам жалба срещу магазина, той отговори:

„Подавайте каквото си искате, изобщо не ме интересува“

Е, той си мислеше че аз ще си отида с подвита опашка, както сигурно става в 9 от 10 случая при подобно селяндурско и надменно отношение. Аз обаче взех че наистина подадох жалба. Отнема 3 минути и става онлайн на страницата на Комисията за защита на потребителите.

И след малко под месец ми се обади учтива служителка на комисията, която ме уведоми, че мога да отида в удобно за мен време да получа замяна на стоката или да ми върнат парите. След още няколко дни го получих и писмено с препоръчано писмо.

Което и направих. На гишето имаше друг човек, не горният неприятен господин. Той учтиво ме уведоми, че… нямам право на рекламация. Но аз имах писмо от КЗП, което странно защо промени нещата и изведнъж проимах право на рекламация.

И оттук ми идват няколко въпроса:

Очевидно въпросът е бил решен с едно обаждане от комисията до магазина. Но защо не са ги глобили? Нарушаваха поне две точки от закона. Очевидно работят на принципа „и вълкът сит и агнето цяло“, но ако няма глоби, няма никога да се научат. Очевидно не са много хората като мен, които биха положили такива усилия да защитят правата си. Което ме води и до:

Оплаквайте се. Винаги! Да напишете жалба отнема няколко минути. Има възпитателен ефект върху търговците, вие защитавате правата си и си получавате стоката. А колкото повече хора се оплакват, толкова повече търговците ще го имат в предвид.

Електронното подаване на жалби е много полезно. Може друг път да понапиша и как 5 минути които отделих за писане на електронна жалба до общината, помогнаха строежа до нас да мете улицата пред блока два пъти на ден.

P.S. Следващата рекламация до Технополис беше много по успешна. Вижте и Намалените стоки са без гаранция?

 По-подробно „упътване“ как да търсите правата си, когато са ви продали дефектна стока има на тази страница

 

Ако ви се чете още, съседните публикации са:

« || »

Или пробвайте тези:

Ако написаното ви е харесало, абонирайте се:

Абонирайте се като кликнете на иконата

94 мнения по „Как се прави рекламация в Технополис

 1. Браво, браво. Хубава работа ама българска.
  50 коментара и само една благодарност.
  Всеки чужденец който пазарува или има идея да пазарува след консултация казва Благодаря – на своя си език.
  Явно на български е „майната ти“.
  А иначе буклуците за да се продават, трябва да има някой глупак за да ги купи. Не бъдете глупаци.
  Г-н Михаил, защо при наличие на други сте закупили най-евтините дискове ? Амеркинаците казват така: Най-евтината стока в магазина не е за купуване. Тя е да знаеш каква е най-ниската цена на подобен продукт. ! А ние хем да евтинко, хем хубаво, ако може и внука да го ползва след време. Еврейска поговорка: Работя качесвено, бързо, евтино, но само едно си избери. !

 2. Ако не е за купуване, мястото и не е в магазина. Точка. Така казва ЗАКОНЪТ! Не аз. Нямат извинение да продават боклуци.
  Виж ако ги раздаваха, добре, но те си прибират съвсем истински пари за тях. Тоест печелят чрез измама.
  Кратко и ясно. Работа на магазина е да се увери, че продава само качествени стоки. Не аз да го установявам на мои разноски.

 3. имах проблем с гаэова печка купена на 23 12 2007-неработеше и на 03 01 2007 се вьрнах в магазина,посрешнаха ме,изслушаха ме и без никакьв коментар се извиниха и подмениха печката,невинаги са груби

 4. Абсолютно е така. В Технополис за мен резултата е 2:1 в полза на успешните рекламации и любезните служители. Аз съм описал и следващата си рекламация.

 5. здравейте, искам да ви споделя моят проблем.На 3.01.08г си купихме пералня аристон(589лв.)от техномаркет, обаче още от първото пускане не се заключва вратата-не го показва и на дисплея.и няколко минути след старта спира и започва да мисли(не пере)и на дисплея отчита грешка.отварям вратата, блъскам я и се заключва.от сервиза дойдоха и смениха частта за заключването, но само за едно пране и пак на ново същия номер.на следващият ден се появи друга грешка на дисплея и започна много шумно да центрофугира.някой можели да каже дали ще го приемат за дефект, след като пере?!?дайте съвет, благодаря!

 6. Ако в упътването на пералнята пише колко е максималното ниво на шум, и то е надвишено, то това е дефект, който подлежи на рекламация.

 7. Здравейте,искам и аз да се включа. Става въпрос за бойлер Аристон с електронно управление. От сервиза констатираха повреда в платката и я демонтираха. На въпроса кога ще го поправят отговориха, че не знаят, трябвало да питат в централния сервиз, но като дойдела щели да ме информират, информация предварително не им давали. Взеха талончето от гаранционната карта, но никъде не вписаха дата. Обадих се на вносителя и от там ми отговориха, че такава нямат в наличност и ако искам да дойде трябва да се поръча по най-бързия начин. Въпросът ми е следният: от кога тече този 30-дневен срок- от дата на която им се обадих/беще преди 5 дни/, или от дата когато дойдоха да констатират повредата? И като не е вписана тази дата при мен, това проблем ли е? И да ходя ли да правя рекламация и в технополис? За целта трябва ли да демонтирам бойлера и да отида с него?

 8. Срокът тече от момента на вписване на рекламацията в дневника за рекламации. Ти си пропуснала това за съжаление, така че всъщност технически погледнато срок не тече.

 9. привет на всички, пак за пералнята аристон от техномаркет, с всяко пране показва дефекти- например остават няколко минути до края и тя започва да изпомпва вода и остава 1 мин. и тя си продължава и си показва само 1 мин, а са минали 10, и я изключвам от копчето за да извадя прането.И др. дефекти но …..и все пак да кажа модела AVF109, ако някой има същата нека сподели как е?! Аз лично съм разочарована, само дето има външен вид.А искам да питам, някой може ли да каже нещо за Candy грандо-1000оборота, 5кг, с дисплей(тея с големите врати), защото се колебаех между тях.Моля споделете нещо и за Candy и Ariston.

 10. ВАЛЕНТИ ШОПОВ (коментар, възстановен от старата база) на каза:

  ТЕХНОПОЛИС НЕ САМО СА МОШЕННИЦИ, НО И ПРЕДСТАВА СИ НЯМАТ ОТ ТЪРГОВИЯ.
  В ГР.КЪРДЖАЛИ ОТВОРИХА ЕДИН ОТ ХАНГАРИТЕ СИ НАРЕЧЕНИ МАГАЗИНИ И ИЗСЯКОХА 20 ГОЛЕМИ ДЪРВЕТА ПРЕД МАГАЗИНА И НАОКОЛО.
  ТЕЗИ УМНИЦИ И ПРЕДСТАВА СИ НЯМАТ ОТ ТОВА ,ЧЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО НА ТОВА МЯСТО ТЕМПЕРАТУРАТА ДОСТИГА 60 ГРАДУСА.
  АКО ОЧАКВАТ НЯКОЙ ДА СПРЕ ПРЕД ОГОЛЕНИЯ ИМ МАГАЗИН МНОГО СЕ ЛЪЖАТ.
  ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ НАЧАЛНИЦИТЕ ИМ СА ОТ „АНАДОЛА“.

 11. Че кои купува такива дисков sky , дисковете са най-големия боклук които има на пазара и Вие за да не се минете като дадете още някой лев за Вербатин или ТДК сага берете кахъри , а пък и винаги съм съветвал приятели дискове от компютърен магазин :)
  А пък и друг е въпроса дали правилно ти ги записваш то не е като да си пуснеш телевизора до колкото знам си има пъгин (и специална версия поне сега вече не ) :)
  Успех :)

 12. Здравейте,

  Оценка 6+ за Вашия сайт и 6++ за съветите които давате за защита на нашите права пред търговците.

  Моля за съвет – ще Ви описа в хронологичен ред случилото ми се

  1. 20.09.2008 (събота) – Искам да предявя рекламация за PlayStation2 (беше отказал единия джойоистик). Отказаха ми да приемат продукта с мотива че джойоистика бил аксесоар. Поеха ангажимент да ми се обадят на 22.09.2008 за да питали в сервиза дали съм имал право на рекламация. Така нарушиха Закона за първи път.

  2. 23.09.2009 (вторник) – АЗ СЕ ОБАЖДАМ да видя какво става – казват ми да занеса играта.

  3. 24.09.2008 – приеха играта за ремонт

  4. 24.10.2008 (петък)- обаждат ми се и ми казват че ще ми подменят играта но трябва да чакам най рано 28.10.2008 (вторник) понеже тогава ще имали куриер – пак нарушение на закона.

  Сега ще ви обясня какво мисля да направя и Ви моля да ми дадете съвет – ще ги изчака да ми подменят играта (нека видим колко дена ще ме забавят), тъй като децата ми си искат играта, не ми предложиха да ми възстановят сумата а и НАЙ-ВАЖНОТО е че и да ми възстановят сумата сега продукта е по скъп от колкото аз съм платил за него – тоест ще трябва да доплатя за да си купя същия продукт. После мисля да ги попитам (редно ли е – не знам) как ще ме компенсират за дните забавяне (след изтичане едномесечния срок), понеже първо че се държаха адски нагло с меня но и лишиха децата ми повече от 30 дена от любимата им играчка.

  Това е – ще съм Ви много благодарен за свет!

  Благодаря ви!

 13. здравеите ваобщте не сам доволна от този магазин нямат никакви сервизи дано не ви се повреди уред и сервиза да е на ул.Тарговска 64 .Абе с една дума ужас, ваобщте вазмотена сам не сам го очаквала .Сажалявам ,но е самата истина.

 14. здравеите ваобщте не сам доволна от този магазин Технополис нямат никакви сервизи дано не ви се повреди уред и сервиза да е на ул.Тарговска 64 .Абе с една дума ужас, ваобщте вазмотена сам не сам го очаквала .Сажалявам ,но е самата истина.

 15. ДА ВИ КАЖА И АЗ НЕ СЪМ ДОВОЛНА ОТ ТЕХНОПОЛИС БУРГАС .МОЯТА СВЕКЪРВА СИ КУПИ ОНЗИ ДЕН ДВД САНГ 953 . ПРОДАВАЧА И КАЗАЛ ЧЕ ЧЕТЕ ВСИЧКО,Е НАЛИ ТРЯБВА ДА СИ ПРОБУТАТ СТОКАТА ,А КАТО ГО ПРОБВАХМЕ ЧЕТЕ НЕ ТОВА КОЕТО НИ ТРЯБВА, ЩОТО СВАЛИХ ФИЛМИ ОТ КОМПЮТЪРА , АБЕ НЯМА ДИФХ НАПРАВО ГЛЕДАМ И НЕ ВЯРВАМ ,А УЖ НОВИТЕ МОДЕЛИ ЧЕТЯЛИ ВСИЧКО

 16. Относно рекламацията на ДВД дискове от Технополис макар и изложеното най-горе да е от 2 години все пак излиза на първо място в Google при подходящо търсене. Възможно е дисковете да са били наистина боклуци, както си мислех и аз първоначално като си взех преди няколко дни еден шпиндел от 25 DVD+R Emtec диско от този магазин и се записваха на около 1.5х – 2х скорост. Мислех си да ги изхвърля, но не го направих. След няколко дни си взех шпиндел със Sony DVD-R 50 диска от Тхномаркет и при тях положението беше същото, пак същата скорост на записване, а записвачката ми и сравнително нова LG 22x скорост на записване. Може би и тези бяха боклуци …., но умния човек не би побързал да ги изхвърли както постъпих и аз. Просто се замислих как каква все пак може да е причината (като достатъчно добър в debug-а developer), още повече че на втория шпиндел върху дисковете имане различни надписи и единия гласеше версия 2.1. Това вероятно е версията на DVD диска, казвам го апропо без да съм сигурен, но по някакви спомени :-) и по елементарна логика. Именно тоя надпис ми припомни едно друго нещо, а именно, че увсе пак DVD записвачките имат firmware, който естествено, не е универсален и и деален и се налага да бъде осъвременяван от време на време, когато излезнат нови технологии на запис и т.н. Инсталнах си software-то за update на записвачката, който имам от предишната записвачка, но дори да нямате такъв диск към записвачката вероятно на сайта на производсителя все ще има нещо или направо може да си свалите firmware-то без да Ви и необходимо да инсталвате такъв software, както и да е това са подробности. Та, когато си update-нах firmware-а нещата си дойдоха на място и дисковете вече се записваха нормално на посочената от производителя скорост и всичко беше наред. Какъв е извода, ми update-вайте си софтуера на записващите устройства (наречен firmware) особено като си купувате нови дискове, ТЕХНОЛОГИИТЕ СЕ РАЗВИВАТ ПО БЪРЗО ОТКОЛКОТО ВИЕ си мислите (за справка този firmware, който свълих беше update именно за стратегията на записване). За хората, на които написаното им звучи като фантастичен филм и знаят да цъкат само с мишката и да блъскат монитора и клавиятурата, като имат някакъв проблем с компа проблема си е техен. Да вземат да отделят малко от безцинното си време, което отделят за глупости и да прочетат нещо за да са в час. Това беше леко отклонение :-) за неразбиращите. Та извода от написаното е: ТЕХНИКАТА Е ПАРЧЕ ЖЕЛЯЗО В РЪЦЕТЕ НА ДИВАКА! Дори и в някои случаи това да е изключение, в повечето със сигурност не е, защото тази техника не се прави от „диваци“, ами от умни хора.

 17. Служителите в Технополис Сливен са страхотни! Имах рекламация на пералня – изслушаха ме, извиниха ми се и веднага ми изпратиха техник, който я оправи на момента. Благодаря им!

 18. Няколко мнения над моето – „кремето“. Научи се първо да пишеш като хората, моето момиче. Стани малко по-интелигентна и грамотна, тогава се изявявай по форуми с мнението си. Че аман от неграмотни кретени в тази държава. Не мислиш ли?

 19. Ванче, и ти. „Ваня Желева“ имам предвид. САЖАЛЯВАМ – да, и аз съжалявам и съм вАзмОтен от писането ти, животно. Вземи да се запишеш на училище. Може да започнеш от първи клас.

 20. купих си телефон за 399 лв от технополис беше понеделник понеже работя нямах време да го по бъзикам в неделя реших да си поигря с него и забелязах че не ми чете памет картата и не запаметява снимки не ми смениха пратиха го на ремонт върнаха го със същия дефект на 2 рия ден пак дадох на ремонт и като ги попитах каква е тази работа аз ако дам и 3 път на ремонт ще го сменители а те ми заявиха ако ще през ден да го давате на ремонт няма да го сменим а ремонтът трае 3 седмици ХОРА НЕ КУПУВАЙТЕ НИЩО ОТ ТЕХНОПОЛИС ПРЕДИ 3 ГОДИНИ СИ КУПИХ DVD ПАК СЪЩАТА ИСТОРИЯ СМЕНИХ МЕ 5 DVD ТА ДОКАТО ПОПАДНЕМ НА РАБОТЕЩ БЕЗ ДЕФЕКТ

 21. НЕ ПАЗАРУВАЙТЕ ОТ ТЕХНОПОЛИС ТАМ ВСЕКИ 3 ПРОДУКТ Е ДЕФЕКТЕН купих си телефон за 399 лв от технополис беше понеделник понеже работя нямах време да го по бъзикам в неделя реших да си поигря с него и забелязах че не ми чете памет картата и не запаметява снимки не ми смениха пратиха го на ремонт върнаха го със същия дефект на 2 рия ден пак дадох на ремонт и като ги попитах каква е тази работа аз ако дам и 3 път на ремонт ще го сменители а те ми заявиха ако ще през ден да го давате на ремонт няма да го сменим а ремонтът трае 3 седмици ХОРА НЕ КУПУВАЙТЕ НИЩО ОТ ТЕХНОПОЛИС ПРЕДИ 3 ГОДИНИ СИ КУПИХ DVD ПАК СЪЩАТА ИСТОРИЯ СМЕНИХ МЕ 5 DVD ТА ДОКАТО ПОПАДНЕМ НА РАБОТЕЩ БЕЗ ДЕФЕКТ

 22. Хубаво ,че погледнах в този форум поне колкото е възможно се помага със съвет или потупване по рамото :)))но съветите са си добри затова и се допитвам .
  Разбилам ,че са некоректни , но то не остана магазин .Искам да попитам – откъде на къде магазинът ще ме задължава да използвам услугата на посочен от тях сервиз ,и най вече защото аз я заплащам да ми свържат газовата уредба на печката към бутилката .Дразни ме защото това е една десета от стойноста на уреда .Не виждам нищо сложно да си я свържа и сам, но те ми обесняват ,че така няма да бъде валидна гаранцията .
  трябва ли да е така.

 23. Ами да – могат да си ползват който си искат сервиз. Ти просто си го сметни като част от цената. Ако не ти харесва не купувай оттам, може цената другаде да е по-добра.
  Но са длъжни да ти съобщят тези цени ПРЕДИ да си купил, а не след това.

 24. Само да ви светна въпросните Sky, te са същите като вербатим, правят се в един завод по една технология материял и тн. До скоро разликата беше надписа и цената, но от скоро нещо ги преебаха.Аз си ги замених при вносителя има го на лепенката и отидох направо там а не в магазина. Относно дисковете само да ви кажа че даден завод взима да прави дадена марка, нз как се разбират, но съм виждал сони правени в унгария, китай, индонезия, румъния абе къде ли не. Също така съм попадал на ментета сонъ, вербатим и тн. почти всички марки.Сега стават макселл, но не се лъжете че скай са няква куче марка като принко примерно напротив. Само дано спрат с гадната дефектна серия.

 25. И трите нещаркоито съм купувала от Технополис са с дефекти-мобилния изхвърлих,печката Дипломат не пече отдолу,а сега се занимавам с нотбука hp6375s,който е в гаранция все още.Когато е включен в мрежата започва да работи на батерия когато си иска.В отдел рекламации на технополис бяхя безнрайно нелюбезни.Милех,че е от адаптера и реших да купя нов-оказа се,че не е това причината.Занесох го в сервиза/за мен е сложно,защото живея в Балчик,почивам събота,а във Варна сервиза не работи събота и неделя/Казаха,че нещо не било инсталирано в програмата,но имало дефектна пратка от този модел.Работи още 2 месеца/батерита ту падаше,ту се зареждаше/докато вчера се изключи.Изведнъж батерията се разреди.Извадих я и се оказа,че лаптора не работи на ток.Какаво ще ми кажат сега- ще видим.Но ако на някой му върши работа-НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ ТЕХНОПОЛИС!!!!!

 26. Хората в магазините се съобразяват със закона.В огромния % от случаите процедурите се спазват.Просто някой хора си мислят,че техния проблем е най-спешен.Не!Има си закон и докато той не бъде променен трябва да се спазва!Пише до 30 дни,значи на рекламацията се реагира до 30 дни.И това,че те мотаят до изтичането на срока също не е вярно.На мен са ми заменяли директно стока,която е дефектна.
  Най-добре е да се промени закона и в рамките на две години да имаш право на замяна без коментар,както е в Европа.Вижте тогава сервизите как ще проработят както трябва.Защото сега те са много важна част от обслужаването на клиента,а в същото време,закона не ги гони,както това става с търговците.
  Много хора иамт претенции към качеството(може би основателни),но и много хора изобщо не четат етикети или инструкции с оглед на нуждите си,а направо чупят и после се жалват.Търговците им били виновни.
  Иначе Технополис определено е за предпочитане пред останалите вериги.

 27. при мен случая е следниа купих от технополис телефон Привилег които даде дефект още същия ден на другия ден в магазина ми го подмениха с нов но и тои даде дефект след 10 дни сега искат да ми дават друг модел но мен това не ме устроива какво да правя искам си парите

 28. купих си климатик от технополис но неработи както трябва духа топло и после студено извиках техници и те ми казаха че това е начина на работа.аз не сам съгласна какво да правя?

 29. Заедно срещу скапани стоки, кофти услуги и отношение

  Здравейте,

  Ако ви е писнало да ви обясняват че сте единствените, които са недоволни от стоката, услугата или обслужването, и как всички други освен вас са доволни от боклука заради който си късате нервите, елате да се съберем в мрежата Обединени Клиенти

  http://obedineniklienti.nezavisim.com/

  Колкото повече станем толко по голям ще е ефекта.

  Мрежата Обединени клиенти има за цел да приложи в действие завета на хан Кубрат оставен ни преди много години, който казва на синовете си че по единично всеки може да бъде пречупен, но когато всички се обединят стават силни и никой не може да ги пречупи.

 30. Нямам време да изчета всичко казано, нито нерви да се занимавам, но ВНИМАВАЙТЕ, когато купувате от ТЕХНОПОЛИС- ОТ КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИ- ПЛОВДИВ, МЕ ИЗПРАТИХА ПАК В МАГАЗИНА, ЧЕ ТРЯБВАЛО ТАМ ДА РЕГИСТРИРАТ ОТКАЗАНА РЕКЛАМАЦИЯ ОТ ГАРАНЦИОНЕН СЕРВИЗ, НО СЕ ОКАЗА, ЧЕ СА ЗНАЕЛИ КАКЪВ ДОКУМЕНТ ЩЕ МИ ВРЪЧАТ ЗА ПОДПИС- С ИМЕ „АКТ ЗА УДОВЛЕТВОРЯВАНЕ НА РЕКЛАМАЦИЯТА“, А УЖ СЕ ПОДПИСВАХ, че описаните обстоятелства са верни- т.е. хвърли си продукта и ела пак да си купиш!!! със съдействието на комисията!!!- НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ ТЕХНОПОЛИС И НЕ СЕ ОПЛАКВАЙТЕ В КОМИСИЯТА В ПЛОВДИВ!!!!

 31. Мисля че не е проблема в дисковете.Миналата година си купих 2 диска DVD+RW NASHUA 4.7 и за мен непозната марка дотогава.Компютъра отказа да ги записва. Тогава ги пробвах на DVD рекордер HYUNDAI, той си записа нещо на тях или форматира и о чудо след това никакви проблеми и на компютъра. Мисля че и в твоя случай е такъв проблема, само че не се затичах към магазина и не ги оплюх без причина.

 32. Един съвет от мен –
  1.отивате в магазина със дефектиралата стока
  2.настоявате да впишат рекламацията в регистъра за рекламации
  3.заявявате, че искате възстановяване на сумата
  4.ако откажат си изтегляте оразец на жалба до КЗП от райта им и подажате жалбата до регионалния клон на КЗП

  Ето и законовото ви основание:

  Закон за защита на потребителите

  Раздел III.

  Рекламации

  Чл. 122. Потребителят има право на рекламация за всяко несъответствие на стоката с договореното, включително за стоки втора употреба.

  Чл. 123. (1) Потребителят има право да предяви рекламация на стоката или услугата, независимо от това дали производителят или търговецът е предоставил търговска гаранция на стоката или услугата.

  Чл. 124. (1) При предявяване на рекламацията на стока потребителят може да претендира
  1. за възстановяване на заплатената сума
  2. ––––
  3. –––-
  4. –––-
  (останалите три възможности като ремонт и замяна ще ви донесат само главоболия и за това не ги искайте)

  Чл. 125. (1) Рекламацията се предявява пред търговеца или пред упълномощено от него лице.

  (2) Рекламацията се подава писмено.

  (3) При предявяване на рекламация потребителят посочва предмета на рекламацията, предпочитания от него начин за удовлетворяване на рекламацията (възстановяване на сумата) , съответно размера на претендираната сума, и адрес за контакт.

  (4) При подаване на рекламация потребителят задължително прилага и документите, на които се основава претенцията:
  1. касова бележка
  2.фактура
  3. гаранция (ако има такава). Ако няма срока е 2 г.
  Рекламация може да се предяви до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяване на несъответствието с договореното.

  Чл. 127. (1) Търговецът или упълномощено от него лице са длъжни да приемат рекламацията, ако тя е предявена своевременно.

  (2) Лицата по ал. 1 са длъжни да поддържат регистър на предявените рекламации.

  (3) При предявяване на рекламация лицата по ал. 1 задължително я описват в регистъра.

  (4) Приемането на рекламации се извършва през цялото работно време в търговския обект, където е закупена стоката или е поръчана услугата, или на адреса на управление на търговеца, освен ако в договора или в документа за гаранция е определено друго.

  Чл. 128. (1) Ако търговецът е приел, че рекламацията е основателна, е длъжен да я удовлетвори съгласно.

  (2) Когато търговецът удовлетвори рекламацията, той издава акт за това, който се съставя в два екземпляра, и предоставя задължително един екземпляр на потребителя.

 33. То е добре човек да знае закона и правата си, ама ако видите колекцията от снимки свързани с откази на гаранция много от вас ще загубят и ума и дума от видяното. То е вярно това за качеството на човешкия материал в тази страна дето го каза Бойко Борисов.Пресен пример от вчера-прахосмукачка използвана без торбичка и входен филтър и е нормално мотора да се запали.Втори пример пак от вчера-MP3 плеър корозирал от мокрене.Та хубав закон ама недоносче.

 34. На 02.09.2010г. купих от „Технополис“ – МОЛ“Сердика“ абсорбатор „TAURUS – ARTIS“. Разопаковах го, прочетох инструкцията и проверих комплекта. Оказа се, че описаната в тази инструнция „клапа, която не позволява обратното връщане на въздух“ изобщо не е клапа, а само корпусът й. Този детайл е доста удобен при експлоатацията на абсорбатора.
  Днес, 03.09.2010г. се върнах в магазина и зададох въпроса „Защо ми е продаден уред с повредена(или просто дефектна) част. Консултантът високомерно ми обясни, це някои са с клапа, други – без и това, че в оригиналната инструкция този детайл е указан, нямало никакво значение. Не пожелаха да си направят труда да отворят друг абсорбатор, за да се разбере наистина ли цялата партида не отговаря на описаната комплектация. Още повече, че в тази инструкция, която е конкретно за този модел, клапата не е опционална.
  Разбира се, това което описах е дреболия, може би наистина комплектът е такъв, че аз не съм прав, но отношението на продавачите при почти празен магазин е учудващо и обидно.

 35. И аз жестоко се набутах с тия дефектни ДВДта SKY – навремето записах уж безпроблемно около 60 ГБ лична документация и снимки на такива и сега всичко ми е безвъзратно изчезнало – просто няма никой на тях(апропо и с Вербатум, Максуел и Принко съм имал подобни проблеми но не толкова фрапиращи)…Все повече се убеждавам, че в БГ всичко май ни е менте…Купих си наскоро фотоапарат заради БГ гаранцията и защото бях впечатлен от качествата му в Германия, да ама не – закупеният в Техномаркет не снима така, както немския а е същия модел – като се разрових из фирмуера му, оказа се доста по-стар и затова снимките не са перфектни като тестовите с немския, някак си по-шумни и по-размазани на моменти. Но апарата си работи безпроблемно и няма как да го ракламирам като кажа че тия същите дето се продават в Германия снимат по-добре…Явно сме си второ качество хора и си заслужаваме второко качество менте стоки…

 36. Взех си без много претенции за качество и НI-Fi ДВД уредба за ателието, на която с големи букви пише че чете ДивХ, еми това се оказа чиста лъжа но не ми се разправя да я рекламирам още повече че вече цял месец нямам отговор дори от официалния сайт на вносителя в БГ – ползвам я повече за слушане на музика и така ще е докато не се развали и хвърля на боклука. Занапред обаче ще знам, качествените стоки не са в България и ще си ги купувам при всяка възможност от чужбина.

 37. Не само,че не приемат рекламация ами се и гаврят с клиентите си-на 05,05 си купих компютър ACER и монитор LG FLATRON.На 10,05 компютъра отказа да се включи и когото отидох в МОЛа на Цариградско-от където е купен ми отказаха замяна,а се оказа некачествена дънна платка-производствен дефект.От месец и монитора прави номера-изключва се по всяко време и на моя въпрос с кои сервиз на LG работят ми отговориха,че не знаели .

 38. днес в 17.15 посетих магазина „технополис“в пловдив,който се намира до „метро“в жк“тракия“.влязох с двама свои роднини с конкретното намерение да си закупя сокоизтисквачка.имаше доста видове и ние коментирахме помежду си и се чудехме към коя марка и модел да се насоча.огледахме се за служител,който да си свърши работата,т.е.да продума нещо и да ме предразположи да си закупя искания уред.точно на 2.3 метра стояха двама и ни гледаха безучастно.след като не получих нужното обслужване,напуснах възмутена магазина.осведомете служителите си,че те са там,за да работят-да накарат клиента да се почувства желан и добре обслужен,за да купи стоката именно от този магазин,а не да го изпуснат заради апатията си и чакайки края на раб.време.жалко за магазина ви с подобен персонал

 39. Здравейте,
  искам да задам един въпрос.Закупих си съдомиялна от същия магазин,но след няколко месеца нормална работа изведнъж съдомиялната блокира.Направих рекламация в магазина.След 30дни ми се върна уреда уж отремонтиран.Казаха,че са ремонтирали ел.инсталацията.Взех си уреда и се прибрах.Монтирах го веднага,но видях,че някои от индикаторите светят много слабо.На следващия ден отново отидах в магазина.От там отново ми приеха рекламацията.След няколко дни получавам писмо от магазина със становище от сервиза,че на уреда му няма нищо и сервиза ми иска дефиктация 20лв.точно поради тази причина.Моля за съвет:сервиза има ли право да ми искат пари за гаранционния уред?

 40. Здравейте,
  аз също да споделя.Ноември 2010г. си купих лаптоп от Технополис Пловдив до Метро.Още първите дни започна да се рестартира или гасне много често.Не реагирах веднага за да се убедя, че не е моментно, а има проблем.Свързах се с партньор на фирмата сервиз в Пловдив и те го изпратиха в София / само там могат да решат проблема /.След 2 седмици ми върнаха лаптопа със сменен долен капак по техния протокол.На следващия ден отново се появи същия проблем.Съвсем спокойно обясних в сервиза в София, че си остава проблема.Отговориха ми да опиша с мои думи подробно какво точно става.Описах съвсем първолашки , пратих отново лаптопа и след 10 дни приблиз.си получих лаптопа.Отново за 3-ти път показва същия дефект ден след ремонта.Вече си взех лаптопа и на место в Технополис на отдел Рекламации с всичките описания и обяснения казах, че не искам да отива 3 път за ремонт , а да се замени.Казаха ми нека минат празниците и шефовете ще вземат решение.Кои празници, кои шефове :)Шокирах се когато след няколко дни ми звънят от същия сервиз в София за да ме питат какво му е на лаптопа, че получили от Технополис Пловдив лаптоп с дефект.Когато се обадих в отдел Рекламации ме пренасочиха през 4-ма служители, докато накрая една от тях ми каза, че докато сервиза не установят проблем няма как да ми заменят уреда.В сервиза се обадих – а те казват,пишат , констатират, тестват ПРОБЛЕМ НЯМА и това е.Освен да си плащам всеки месец вноската по 120 лв. в продължение на 1 година, да си го разменям със сервиза 2 години докато спре напълно или изтече гаранцията друго май не ми остава.И най важното да бъда поредния недоволен с правото си клиент от Технополис и техните сервизни партньори!

 41. Купих от ТехноПолис акумулаторни батерии и то 3 комплекта с по 4 батерии общо 12 броя и то маркови SONY
  VARTA за играчките на децата на сестра ми. Понеже съм специалист в областта преди да и ги дам реших да
  ги измеря дали са все още годни. Това е нещо трудно и се прави с интелигентно зарядно устройство,
  което зарежда и после може да разрежда и да покаже вътрешния капацитет. Оказа се
  повечето от батериите са с изтекъл срок на годност тоест вътрешният им капацитет е намалял с повече от 30%.
  Отидох в магазина за рекламация и почнаха да увъртат само и само да не ми приемат рекламацията. И после
  като си поисках касовата бележка, почнаха да попълват един лист и оня ми обяснява, че това е документ
  който удостоверява, че съм дошъл в магазина и те са ми приели рекламацията и с този лист мога вече съвсем спокойно
  да отида и да си търся правата. Човека гледайки ме в очите ме е лъгал. Понеже се разправяхме и ме изнерви
  явно не съм видял или разбрал две думи само от документа. Като се прибрах у дома осъзнах, че това е
  документ, за както пише там някъде си в него: „е постигнато споразумение за удволетворяване на рекламация No:…“

 42. един съвет от мен-не си купувайте нищо от технополис,онзи ден си купих машинка за подстригване,която след 10 минути съвсем отказа да отреже каквато и да било коса,занесохме я за рекламация,но там ни казаха че щом бръмчала, значи си била наред и не ни я подмениха,не позволиха да я върнеме дори да доплатиме и да купиме по скъпа,нищо…питам се какво да направя,защото явно в технополис гаранцията на дадена стока е просто една хвърчаща хартийка без стойност и значение……

 43. Здравейте ,
  преди 27 дни оставих капаро 40% за кух.шкаф по мой проект и сключихме договор за изпълнението му -до 30 дни.
  Но както въврвят нещата изглежда ще пресрочат договора.
  Бих искал да знам какви варианти имам и как да постъпя ,за да съм подготвен .