Какво изпълни ГЕРБ в София?

Преди няколко месеца на власт като столичен кмет, софиянци масово си избраха Йорданка Фандъкова. Тя естествено се появи със собствена нова програма (като файл тук).

Но на мен нещо не ми се чете „новата“ програма. Аз не съм забравил, че тези избори през 2009-та бяха само защото Бойко Борисов „избяга“ от кметските си задължения, които беше поел през 2007-ма (не че му е за първи път, като си припомним изборите за НС през 2005-та, когато го избраха в два(!) района и той излъга избирателите и в двата). И вместо да чета „новата“програма, аз бих искал да видя какво се случва със „старата“ – тази, с която Бойко Борисов и ГЕРБ спечелиха изборите в София през 2007-ма.

На сайта на ГЕРБ обаче вече е само „новата“ програма (линк горе), а оригиналната… са я изтрили. Е, за щастие техните „паралелни“ сайтове още не са се обновили и още поне един от тях има „памет“. И като чета програмата отпреди две години, разбирам защо е изчезнала от официалния сайт. По-добре е да не се търси отчетност, че… Но колкото и да е изненадващо, забравили са да махнат плана и от страницата на общината (но са го ревизирали с нови дати. По-долу ще коментирам спрямо първоначално обещаното!)

И за да не се „загубят“ програмите, реших да ги запазя и тук:
Новата програма, от 2009-та
Оригиналната програма, чието изпълнение трябва да е доста напреднало
Програмата с обектите поименно, от самият сайт на Столична община

(Note: по-долу за основа ползвам текст на LG_ от forum.gtsofia.info. Аз го осъвремених със актуалното състояние, все пак половината от времето за действия мина. Списъкът с обектите е директно взет от страницата на общината)

И така – Какво от обещаното от Бойко Борисов преди две години е свършено? Все пак половината време е изминало и трябва да виждаме осезаем прогрес. И тъй като едно от основните му обещания беше развитието на инфраструктурата и свързаното с това решение на проблема с трафика нека да обобщим обещаното и изпълненото в тази област. На няколко пъти в общественото пространство от един или друг от „висшето” общинско управление се подхвърляха различни по форма и съдържание списъци с обекти. Но аз ще се спра на този от предизборната програма. И така – текстът с нормален шрифт е директно от програмата, коментарът е с наклонен шрифт:

Част VI: РАЗВИТИЕ НА ТРАНСПОРТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА И УПРАВЛЕНИЕ НА ГРАДСКАТА МОБИЛНОСТ

Улици без дупки, град без задръствания, тротоари за пешеходците, паркинги за автомобилите, велоалеи за велосипедистите, достъпност за хора в неравностойно положение


Приоритет 1. Изграждане на части от Републиканската пътна мрежа и главните входно-изходни транспортни артерии

Схемата е кликаема за по-добра резолюция, лилаво (2008), жълто (2009), зелено (2010), синьо (2011) – това е според оригиналния, сега ревизиран откъм срокове план)

1.1. Рeконструкция и разширение на Софийски околовръстен път от Бояна до ул. „Сименовско шосе” – срок 12.2008 г.
Това бе най-коментирания участък. Началото на строителството му се прехвърляше от година на година. Като главен проблем при него се сочеше отчуждаването на имотите по протежението му и множеството „временни“ обекти. Това до започването му. Разбира се, оказа се че проблемите са доста повече – липса на адекватна канализация в обхвата на обекта, необходимост от локални платна, препроектиране на пътен възел „Драгалевци“ и др. Слава Богу стигна се строителството: Първа копка направиха през ноември 2006, но същинските строителни работи стартираха март-април 2007. Обекта трябваше да приключи за 20 месеца или май 2008, но действително ще приключи много по-късно. Към момента кръстовището с Черни връх отново е затворено, а по обекта видимо не се работи. Разходите са в пъти над планираните.

1.2. Реконструкция и разширение Софийски околовръстен път /СОП/ от ул. „Симеоновско шосе” до бул. “ Ал.Малинов“ – срок:12.2009 г.
Този обект според обещаното трябваше да е готов миналата година. Всъщност, това, което се знае за него е следното: Приемане на Общия комуникационен план на през 2006 година. След това на в началото на 2007 година се появи информация че гръцката компания „Йоанис Кустас“, която иска да строи мол в района на разклона за Бистрица е била склонна да финансира 50% от строителството на 2.7 километровия участък. Но сега с тази финансова криза ситуацията със сигурност ще изглежда другояче. Отчуждени ли са териториите за трасето и въобще докъде са стигнали нещата с този подучастък в продължение на година и половина така и не е станало ясно. Една от последните информации е че март-април 2009-та трябваше да се обяви търг за изпълнител.

1.3. Реконструкция и разширение на СОП – от бул. „Бъкстон“ до бул. „Цар Борис ІІІ” – срок 2010 г.
Нищо, освен че май имаше идея за търг за изпълнител

1.4. Реконструкция и разширение на СОП – от бул. „Цар Борис ІІІ” до ж.п. линия за гр. Перник – срок 2010 г.
като горното

1.5. Реконструкция и разширение на СОП – от ж.п. линия за гр. Перник до възел А.М. „Люлин” – срок: 2011 г.
като горното

1.6. Реконструкция и разширение на СОП – от възел „Суходол” до бул. „Европа” – срок: 2009 г.
като горното

1.7. Реконструкция и разширение на СОП – от бул. „Европа” до Северна скоростна тангетна –срок 2012 г.
Според обещаното този участък трябваше вече да се строи! Абсолютно никаква информация не се е появявала за него, освен че срока се смени някак безшумно.

1.8 Тук беше връзката на магистрала Хемус с СОП – напълно е изчезнала от програмата

1.8. Северна скоростна тангента (ново трасе от СОП до бул. „Ботевградско шосе”) – срок –2010 г.
Това беше оригиналната 1.9 (както е на схемата). Има техническо задание готово от това лято и обявен търг за изготвяне на идеен проект. За строителство даже не се говори. А и това от гледна точка на нуждите не е ясно дали е най-важният проект.

1.9. „Дубльор” на бул. „Цар Борис” ІІІ – ново трасе – срок –2009 г.
Това беше оригиналната 1.10 (както е на схемата). Нищо не се прави.

1.10. Реконструкция и разширение на СОП – от бул.“Ал.Малинов“ до възела с бул. „Цариградско шосе” – срок –2011 г.
Няма развитие

1.11. Реконструкция на бул.”Ломско шосе” от „П. Владигеров“ до СОП – срок. 2012 г.
Няма развитие

1.12. Разширение на СОП при жп надлез „Казичене” – срок 2010 г.
Няма развитие

Очаквани резултати: Извеждане на транзитните транспортни потоци извън града и удобно кореспондиране на всички градски територии с републиканската пътна мрежа


Приоритет 2: Изграждане на основни градски артерии /ново строителство на улици и пробиви/

Схемата е кликаема за по-добра резолюция, лилаво (2008), жълто (2009), зелено (2010), синьо (2011) – това е според оригиналния, сега ревизиран откъм срокове план)

2.1. Пробив на бул. „Т.Каблешков” от ул. „Луи Айер” до бул.“Черни връх“ – срок 2010 г.
Нищо

2.2. Продължение на бул. „Андрей Сахаров“ /от бул.”А. Ляпчев” до ул.”Св.Киприян”/ – срок 2008 г.
Нищо, тази улица я чакаме от поне 5 години

2.3. Изграждане на нова пътна връзка м/у бул.“Кн. Ал. Дондуков“ и бул.“Д. Николаев“ /преди моста Чавдар до ул.“Силистра“ и бул.“Данаил Николаев“/– срок 2009 г.
Не е известно да има развитие

2.4. Пробив на бул. „А. Ляпчев” от бул. „Ал. Малинов” до бул. „Цариградски шосе” – срок 2009 г.
Това е свързано с строежа на метрото и уж е по план.
Тук оригинално беше и бул. „Универсиада” – свързване на съществуващата отсечка от булеварда в Дружба 2 до възел Горубляне на Цариградско шосе. Сега по план е 2.14

2.5. Бул. „Т.Каблешков” – от бул.“Черни връх“ до ул. „Симеоновско шосе” – срок 2011 г.
Нищо. То и предишните участъци от Т. Каблешков са така забавени…

2.6. Пробив бул. ”Ген. Данаил Николаев” – от бул. „Кн.Мария Луиза“ до ул. „Козлодуй“– срок 2010 г.
Проектът ни е много добре познат. Но както Софиянски, така и Борисов всяка година тържествено го обещават за догодина на година вече 5 години.
Официалната причината за застоя е отчуждителни проблеми.

2.7. Пробив бул. ”Ген. Данаил Николаев” – от ул. „Козлодуй“ до пл. „Сточна гара“– срок 2011 г.
Виж горе

2.8. Транспортен възел „Сточна гара” – срок 2012 г.
Биж горе

2.9. Пробив бул. „Пенчо Славейков” от бул. „Цар Борис ІІІ“ до бул. „Сливница”, включително кръстовище на две нива на бул. „Цар Борис” ІІІ и бул. „П. Славейков“– срок 2012 г.
Това е вторият пробив, който аналогично на първия трябва да облекчи значително трафика, този път в западната част на града. Март месец 2008 беше одобрен подробния транспортно-комуникационнен план, според който се предвижда тунелно преминаване на Пенчо Славейков под бул. „Цар Борис III” Строителството според предизборната програма трябваше да започне по-миналата година. Но и той се отлага, само че засега само за два пъти. Първо кметът говореше за 2007 после 2008. Липса на пари или проблеми с отчуждаването са причините – не е съвсем ясно. Явно липсата на качествени специалисти в Общината си казва думата.

2.10. Източна тангента от ул. „Искърско шосе” до Северна скоростна тангента – ново трасе– срок 2013 г.
Нищо, но това и по план още е далеч

2.11. Изграждане ново трасе – ул. „ВГЦ“ – от бул. „Александър Малинов“ до бул. „Кл. Охридски“– срок 2012 г.
Нищо, освен че планът беше изместен назад с година

2.12. Пробив „Проф.М. Бичев” – срок 2011 г.
Нищо, за което да се е чуло

2.13. Пробив ул. „202” от ул. „Каменоделска” до ул. „Резбарска” ПС– срок 2010 г.
Няма строителство

2.14. Пробив на бул. „Универсиада” от бул. „Цариградски шосе” до ул. „Обиколна” и от бул. „Проф. Цветан Лазаров” до Искърско шосе– срок 2009 г.
Оригинално част от 2.4. С тази връзка би се постигнало по-скоро локално подобрение на
транспортното обслужване в района на Дружба 2. Всъщност строителството
на този участък е тясно свързано със строителството на трамвайното
трасе на 20-ката до Царигрдаско. Но и тука нищо.

Очаквани резултати: Значително облекчаване на вътрешноградските кореспонденции и намаляване на трафика и задръстванията по съществуващата улична мрежа


Приоритет 3: Реконструкция и разширение на основни градски артерии

Схемата е кликаема за по-добра резолюция, лилаво (2008), жълто (2009), зелено (2010), синьо (2011) – това е според оригиналния, сега ревизиран откъм срокове план)

3.1*. Реконструкция ул.”Опълченска”- от бул. „Сливница” до бул. „Ал.Стамболийски” – срок 2008 г.
Само 150 метра между Ал. Стамболийски и Т. Александров

3.2. Реконструкция участък на бул. „Тодор Каблешков” от бул. „Цар Борис ІІІ” до бул.”България” – срок 2008 г.
Май има готов проект. Общо казано – едно кръгло нищо е направеното.

3.3. Ново трасе – ул. „Бяла Черква” – от бул. „Витоша” до бул. „П.Тодоров” – срок 2008 г.
не

3.4. Реконструкция участък на бул. „Тодор Каблешков” от бул.”България” до „Луи Айер“ (заедно с части от Десен Перловски колектор) – срок 2009 г.
Най-тежкото наследство от управлението на Мафиянски започва все по-отчетливо да си проличава. Отчуждителните процедури за бивши общински имоти раздадени на свои хора и на такива незащитени от Общината от реституцията сега спират всеки жизненоважен проект. Парите които бяха заделени в бюджета за 2008 на СО за този участък бяха пренасочени към метрото именно защото строителството не може да започне заради незавършили отчуждителни процедури.

3.5. Реконструкция и разширение на ул.”Монтевидео” от “бул.”Н.Петков” до ул.”763” – срок 2008 г.
Нищо

3.6. Реконструкция и разширение на бул.“ Ал. Малинов“ – от бул. „Цариградско шосе” до бул. „А.Сахаров“– срок 2012 г.
Нищо

3.7. Реконструкция на бул.”Ломско шосе” от Надлез „Надежда” до бул. „П.Владигеров“– срок 2011 г.
Това оригинално беше за миналата година. Разбира се че тука нищо не е направено и по-добре – там започва строителството на МД-II под булеварда по открит способ.
(оттук може да си правим изводи за професионализма на тези, писали предизборните обещания)

3.8. Бул. „Житница” между ул. „Хубча” до бул. „Овча купел” със съоръжение под бул. „Цар Борис ІІІ” – срок 2011 г.
Не, само планът се мести назад във времето

3.9. Реконструкция на бул. „Възкресение” от бул. „Овча купел“ до бул. „Сливница“– срок 2011 г.
Не

3.10. Реконструкция – ул. „Богатица” – между бул. „Арсеналски” и бул. „Джеймс Баучър” – срок 2009 г.
Нищо, а и ако я затворят заедно с Черни Връх (както е в момента), „кварталът на богатите“ съвсем ще остане в изолация.

3.11. Рeконструкция и разширение на бул. „Г.М. Димитров” – от ул. „Симеоновско шосе” до 4-ти км– срок 2010 г.
Не съм чул даже да има план за това

3.12. Южна тангента „Люлин” – от възел с АМ Люлин до бул. „Панчо Владигеров” – I етап– срок 2010 г.
Taзи връзка е тясно свързана с изграждащата се АМ Люлин – нищо

3.13. Южна тангента Люлин – от бул. „Панчо Владигеров” – ул. „Адам Мицкевич“ – до бул. „Ломско шосе“– срок 2012 г.
И тук нищо – само са си преместили срока с три години

3.14. Реконструкция и разширение по регулация на бул.“ Ал.Малинов“ – от бул. . „А.Сахаров“ до СОП, вкл. два възела– срок 2012 г.
Нищо, а то е свързано с доизграждането на първия диаметър на метрото, при което няма напредък. Сигурно е само че този срок няма да се спази.

3.15. Реконструкция на бул. ”Рожен” – от ж.к. „Надежда” до Северна скоростна тангента– срок 2012 г.
Нищо, но все още има време

3.16. Кръстовище при Телевизионната кула на две нива – алея „Яворов” – кръстовище „Семинарията – бул. „Сребърна“– срок 2010 г.
Уж имаше търг, после нещата очаквано замряха

3.17. Реконструкция на бул.”Черни връх” от “Хладилника” до СОП (заедно с части на Десен Слатински колектор) – срок 2012 г.
Нищо

3.18. Реконструкция и разширение на ул. „Суходолска” от СОП до ул. „Иван Козарев” – срок 2010 г.
Нищо

Очаквани резултати: Подобряване на пропускателната способност, намаляване на задръстванията, намаляване на шума


Приоритет 5: Реконструкция на кръстовища

Схемата е кликаема за по-добра резолюция, лилаво (2008), жълто (2009), зелено (2010), синьо (2011) – това е според оригиналния, сега ревизиран откъм срокове план)

То щяха да са леки метални конструкции то щяха да са чудеса. Необходимо ли е да ги коментираме:

5.1. Бул. „България“ – бул. „Акад. Ив. Гешов“ – срок 2009 г.
Не

5.2. Бул. „България“ – бул. „Фр.Нансен“– срок 2008 г.
Не

5.3. Бул. „Г.М.Димитров – „НСС“– срок 2008 г.
Това го направиха (малко разширение за ляв завой)

5.4. Бул. „Ал.Малинов“ – бул. „Св. Киприян“– срок 2008 г.
Това го направиха (малко разширение за десен завой)

5.5. Бул. „Ал.Малинов“ – бул. „Андрей Ляпчев“– срок 2008 г.
Това го направиха (малко разширение за ляв завой)

5.6. бул.“Цариградско шосе“ -ул. „Димитър Пешев“– срок 2008 г.
Там не само че не направиха нищо подобно на пътен възел, ами и сложиха нов светофар пред парка Врана.

5.7. ул.“Димитър Пешев“ – ул. „Обиколна“– срок 2008 г.

5.8. ул. „Сребърна“ – ул. „Луи Айер“– срок 2008 г.
Това го направиха (и забраниха левия завой)

5.9. Кръгово Кръстовище 4-ти км– срок 2009 г.
Нищо

5.10. Кръстовище пл. „Велчова завера” – срок 2009 г.
Нищо

5.11. бул. „Н. Вапцаров – ул. „Симеоновско шосе” – срок 2009 г.
Нищо

5.12. бул. „Пенчо Славейков” – бул. „Цар Борис III” – срок 2009 г.
Нищо

5.13. бул. „Пиротски” – бул. „Вардар” – срок 2009 г.

5.14. бул. „Вардар” – бул. „Възкресение” – срок 2009 г.

5.15. бул. „Овча Купел” – ул. „Обиколна” – срок 2009 г.

Очаквани резултати: Подобряване на пропусквателната способност


Приоритет 6: Изграждане на обществени паркинги

Схемата е кликаема за по-добра резолюция, лилаво (2008), жълто (2009), зелено (2010), синьо (2011) – това е според оригиналния, сега ревизиран откъм срокове план)

Тук са 13 паркинга. Нужно ли е да напиша 13 „не“-та?

6.1. Паркинг Метростанция 8 – ІІ метродиаметър (ЦУМ) – срок 2008 г.

6.2. Паркинг Метростанция 11- ІІ м. диам. (Кръста) – срок 2009 г.

6.3. Паркинг Възраждане– срок 2008 г.

6.4. Паркинг Батенберг– срок 2009 г.

6.5. Паркинг НДК– срок 2010 г.

6.6. Паркинг Македония– срок 2009 г.

6.7. Паркинг Метростанция 16 – І м. диам. – срок 2012 г.

6.8. Паркинг бул. „Витоша”– срок 2011 г.

6.9. Паркинг Овча купел– срок 2009 г.

6.10. Паркинги – Люлин – 3 бр. – срок 2010 г.

6.11. Паркинги – Младост – 2 бр. – срок 2010 г.

6.12. Паркинг Метростанция 17 – Бизнес парк София– срок 2012 г.

6.13. Паркинг Метростанция 19 – бул. Цариградско шосе– срок 2012 г.

Очаквани резултати: Подобряване на ориентацията и дисциплината на паркиране


В заключение

По горният (макар и ревизиран назад във времето) план, са изпълнени 4 проекта, всичките от които са козметични изменения на кръстовища. Други изменения, които ги нямаше в плана, но ги имаше в бюджета за 2008 и 2009-та, също не станаха.

Освен горните четири (за повече от две години), по план се движат проекти, чиито брой клони към… нула

Обещани бяха 72 проекта!

И така – поне за мен, възможни са три извода:

1. ГЕРБ (и Бойко Борисов в частност) са лъжци и нямат намерение да изпълнят, това, което писмено са обещали?
2. ГЕРБ (и Бойко Борисов в частност) са некадърници и не могат да изпълнят, това, което писмено са обещали (нито по време, нито като бюджет)?
3. ГЕРБ (и Бойко Борисов в частност) са едновременно лъжци и некадърници и нито могат, нито се опитват да изпълнят това, което писмено са обещали?

Членове и симпатизанти на ГЕРБ, кой вариант според вас е правилният?

P.S. Добре е за почитателите на Бойко, че не се захванах с  раздел XIV. ОПАЗВАНЕ НА ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ, ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И БЛАГОУСТРОЯВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ПАРКОВЕ, ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВИ ПАРКОВЕ – там направо е комично.

Ако ви се чете още, съседните публикации са:

« || »

Или пробвайте тези:

Ако написаното ви е харесало, абонирайте се:

Абонирайте се като кликнете на иконата

11 мнения по „Какво изпълни ГЕРБ в София?

 1. Кахърите на София бледнеят пред факта, че държавата реално не функционира от една година!

 2. Браво!

  Дано повече нормално мислещи хора прочетат рекапитулацията на обещанията на ГЕРБ! Балансът обещано/свършено практически е на 100% отрицателен, нищо не е свършено, жалко е че хората имат толкова къса памет и продължават да се доверяват на мачистко пъчене, избиване на комплекси и въздухарски обещания!

 3. ЕДНО Е ЯСНО, НЯМАТ НАМЕРЕНИЕ ДА ИЗПЪЛНЯВАТ НИЩО. ОСВЕН ТОВА Е ЯСНО , ЧЕ НЯМЯТ И СВЕСТНИ МОЖЕЩИ ЗНАЕЩИ И РАБОТЕЩИ ХОРА.ТЕЖКО НИ В СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ.

 4. Браво! Браво! Браво!
  Сега ще изкопирам този текст и ще го постна във вътрешния форум на Mediapool.
  Дано вашият пример бъде последван от други блогъри!
  Чудесни сте!

 5. „3.1*. Реконструкция ул.”Опълченска”- от бул. „Сливница” до бул. „Ал.Стамболийски” – срок 2008 г.
  Това май стана (поправете ме ако бъркам)“

  Всъщност не стана. Изградиха само 150 метра от Стамболийски до Тодор Александров, което е все едно нищо. Спокойно можеш да го зачеркнеш.

 6. Направо нямам думи..
  Особено с тези паркинги положението е много зле.
  Стига с тия молове….

 7. Цитат за ББ: (не че му е за първи път, като си припомним изборите за НС през 1995-та, когато го избраха в два(!) района и той излъга избирателите и в двата)

  През 1995 г. Боко Тиквата вероятно още е носел пантофите и вестника в апартамента на Бай Тошо, а може и да са пиели заедно с Алексей Петров, знам ли. Но на парламентарните избори през 2005 г. наистина отказа да влезе в парламента, за да изтегли някой от своите хора, така че в интерес на акуратността моля да се поправите, а за всичко останало, какво да кажа, абсолютно прав сте…

 8. Тук се коментира с факти, не със злоба… Поне малко се засрамете, цивилни коментатори!