Завиване в обратна посока

Преди седмица, прибирайки се, направих обратен завой на едно от кръстовищата в Младост и след 20 метра, ме спряха полицаи. „Добър вечер – Добър вечер – Елате при патрулната кола – Знаете ли защо Ви спряхме?“

И аз казвам – „Ами не“. „Ами за направеният обратен завой – забранен е“. Хммм, забранен ли? Според мен на всяко място, където е разрешен ляв завой, е разрешен и обратния. Те ми казват – не, не било така, ще ме глобяват. Аз обаче не се отказвам и демонстрирам явно нежелание за кооперативност или почерпка – казвам им – пишете тогава, но аз ще си напиша възражението.

Е, пуснаха ме, след „Айде, имаш късмет, че имаме повикване“ :) И останаха да дебнат други шарани.
А аз се зачудих, свършили ли са нарушителите в града, та започнаха да си измислят нарушения?

За справка – ето регулирането на обратните завои – Правилник за прилагане на закона за движение по пътищата – чл. 85. Там ясно си пише, че обратният завой е просто ляв и са изброени местата, където е забранен. А колкото до знак Ж9 (Място за завиване в обратна посока) – той просто указва къде може да се направи обратен завой, без да има място за ляв.

Още за неясното в правилника – Т-образните кръстовища

Снимка сс blog.thedezine.com

Ако ви се чете още, съседните публикации са:

« || »

Или пробвайте тези:

Ако написаното ви е харесало, абонирайте се:

Абонирайте се като кликнете на иконата

17 мнения по „Завиване в обратна посока

 1. Дам, другия известен номер е. Караш си ти и те хваща жълт светофар, но така, че няма как да спреш без да се озовеш в средата на кръсовището. От другата страна ченгетата – Ооооо минаваме на червено? Не на жълто. Абе на червено си беше. И почва спор, в който се надяват на 20 кинта, и ако им кажеш – хубаво – пишете акт, и те айде айде бегай.
  Баси циганите са.

 2. Ами не е точно така с тоя ляв завой. В правилника всъщност не пише, че където е разрешен ляв завой, е разрешен и обратен завой, което е честа грешка дори на дългогодишни шофьори. Дословно: „Чл. 85. (1) Завиването в обратна посока се извършва само наляво.“ Допълнението в случая се внася от светофара (не споменаваш дали е имало такъв в твоя случай) – чл. 31(5).
  Идеята е, че ако на светофара ти свети отделна секция за ляв завой, си задължен да завиеш само наляво, а обратният завой е нарушение, тъй като тогава МПС-тата от улицата ти отляво правят десен завой. Със сигурност обратен завой е разрешен при знак за обратен завой и/или светофар с изцяло зелена секция (демек, без стрелки).
  Това е едно от много недоуточнени места в закона и позволява известно лавиране.

 3. Ами именно – обратният завой Е ляв – т.е. разрешен. Ако има проблем като предположения от теб, тогава се поставя знак за забрана за обратен завой (т.е. разрешено е освен ако не е забранено).
  Знакът за разрешен обратен завой (синият квадратен), позволява обратен завой на места, на които даже ляв не е разреше/възможен – не се поставя изобщо на кръстовища

 4. абе май обратният завой не е ляв. Той си е обратен завой.
  А забранителен знак няма смисъл да се слага, ако секцията на светофара изрично указва посоката, в която да се продължи движението.
  Впрочем ще е интересно да се види писмено становището на КАТ по тоя въпрос…

 5. Обартен завой на светофар можеш да направиш, само когато няма стрелки обозначаващи посоката на секцията. Това е основно правило и на курсовете се повтаря многократно, защото е специфично. Ако имаш стрелка на ляво, можеш да завиеш само на ляво. Обратният завой „е ляв“, защото сме с дясна посока на движение, в Англия е десен. Разминал си се с акт-а, а възражението щеше да е смешно.

 6. Този пост и коментарите към него почиват на абсурдното допускане, че ЗДП (и правилника към него) имат нещо общо с реалността и дефинират ясни и еднозначни правила за спазване.
  Специално за обратния завой (когато бях млад и по-глупав) съм питал инструктори и изпитващи – колкото питани, толкова отговори. Лично моят отговор е – обратния завой на места, където няма Ж9, се прави само когато наблизо не се вижда патрулка :-)

 7. Може ли да ми покажеш това „основно правило“ в правилника (линка е в статията)?
  Защото възражението ми щеше да е „Няма правило забраняващо извършената маневра“ и ако няма написано правило (а аз такова не виждам), нямаше хич да е смешно.

  Чл. 32 казва че на светофар може да има допълнително светещо поле със зелена светлина с формата на стрелка. Там водачите могат да завият само в указаната от стрелката посока при условие, че пропускат пътните превозни средства и пешеходците, които преминават през кръстовището.
  Чл. 85. казва че обратният завой е ляв.

  На мен в часовете по логика са ми преподали толкова че да схвана че от горните правила, мога да завия, стига да пропусна насрещно движещите се (което и бях направил).

  Да не говорим че ако обратният завой е разрешен, само ако НЯМА допълнителна секция, то това би било най неоправданото правило, в един правилник пълен с неоправдани неща. Не се сещам за причина за подобно правило да съществува (не че съществува..)

 8. Не ти трябва логика в законите. Там всичко си пише ясно, сухо и на моменти тъпо. А именно: „Там водачите могат да завият само в указаната от стрелката посока при условие…“ => в конкретният пример е указана посока „ляво и направо“, обратният завой не е ляво, ами обратно, затова е обратен, а не е много ляв. Изречението „обратният завой е ляв“, за което се хващаш, указва накъде можеш да направиш обратен завой, а не че е еквивалентен на това да завиеш на ляво. Така се тълкува законът според КАТ и според тези, които го преподават, пък кой как го разбира вече е отделен въпрос.

 9. А по тази логика, мога ли да завия на обратно, на кръстовище със знак Г5 (това е този за завой направо и наляво)?

 10. Не знам дали такъв знак може да се слага между две разнопосочни платна. Ако го сложат, по тази логика нямаш право.

 11. Moже (поне го има на много места).
  Но така излиза, че това дали можеш да правиш обратен завой, зависи от… това дали улицата в дясно е еднопосочна?!

  Не, след малко претърсване на стари файлове, накрая го открих. Объркването идва от СТАРИЯ правилник. Ето какво е било валидно през 90-те (примера ми е от 96-та – http://cade.datamax.bg/away/articles/PPZDP/i2040-1.htm):

  чл. 12. (1) На нивото на секцията за зеления сигнал светофарът може да има от едната или от двете страни допълнителна секция със зелена стрелка (стрелки) на черен фон. При включена зелена стрелка (стрелки) се разрешава движение само в указаната посока (посоки). Зелената стрелка (стрелки) може да се включва едновременно само с червен или жълт сигнал на трисекционния светофар.
  (2) Стрелката, която указва завой наляво, разрешава и завиване в обратна посока само когато е поставен пътен знак N:105.

  Едно време 105 беше сегашният знак Ж9.
  Сега в коренно променения правилник, тази забрана я няма, а катаджиите разчитат хората да са неосведомени и да изкярят малко от тях.

 12. Аз взех книжка през 2001-ва и тогава май са ме учили, че ако светофарът е със стрелка, тогава обратният завой е забранен. Но добре, че са го променили, защото наистина онова беше глупаво.

 13. Хехе , добре дошъл в реалността :)

  По темата :

  1. Всичко , което не е изрично забранено е разрешено
  2. КАТ могат да глобяват само за нарушения на закона . Правилника е описателен и само описва какво например е технически изправен автомобил и подобни.
  3. Всичко е позволено , стига да не те хванат (особено в София , където понякога това е единствения начин)

  Но твойто са дребни грижи. КАТ нарушават законите къде къде по сериозно. Даже с риск някой катаджия да стане клиент на прокуратурата.

 14. Ами това че завиването в обратна посока е забранено на пешеходна пътека,а пешеходна пътека има на всяко кръстовище(била тя и мислена).

 15. Преди малко трябвашв да се разедля с 10 лв. за такава ситуация и бях убеден, че не са прави, но с полицаи по-добре да не се спори :) После занимавка с възражения, безкрайни опашки в КАТ и т.н.
  Дали няма начин, за подаване на някакви сигнали, чрез мейл?